De Haagse Mart in Den Haag

Ik was een goede anderhalve week geleden weer in Leidschendam en besloot op een woensdag naar de Haagse Mart te gaan, dé grote markt op de grens van Transvaal en Schilderswijk van Den Haag aan de Herman Costerstraat.

Vroeger kwam ik er weleens met mijn zusje en dan slenterden we eerst langs de groentekramen vol exotische groenten, fruit en heerlijk geurende kruiden. Maar uiteindelijk kwamen we er voor één  ding: stofjes shoppen.

En nog steeds is de markt een bijeenkomst van groenten, fruit en specerijen, van vis en vlees.

Wel is er wat veranderd qua parkeergelegenheid, onder het marktterrein ligt nu een grote parkeergarage en als de auto is weggezet (en goed afgesloten met niets in t zicht) kun je via de trap of lift naar boven en sta je in ene midden op die grote markt. Met aan de ene kant de eerdergenoemde versproducten en aan de andere kant de handelaren met tweedehands spul, sieraden, kleding, schoenen, elektronica.....noem het maar op....en uiteindelijk ook een vijftal kramen met stof. Deze staan verdeeld over die ene helft met non-food, dus het werd slenteren tussen de kinderwagens en boodschappentrolleys, babbelende moeders in niet-verstaanbare talen en ik check of mijn tas goed dichtgeritst is en druk hem wat steviger onder mijn arm.

Misschien zijn er meer kramen buiten de vakantietijd, dat weet ik niet. Ik vond de inhoud in ieder geval erg tegenvallen. Maar goed zoeken en dan zijn er nog wel prachtige pareltjes te vinden en vaak voor een prijsje waarvoor je het nergens anders vindt.

Ik was ook benieuwd of de voor mij (en mn zusje en misschien wel veel meer dames die haar kennen) stofjeslegende Cobie Otten er zou zijn. Heel wat jaartjes terug had zij een kraam op de Delftse en de Haagse markt. En wij vonden dat Cobie altijd prachtige stoffen verkocht, toen nog vaak effen terlenka's met chiffon of polyester  stofjes voor een blouse. Maar het fijne was, Cobie maakte altijd prachtige combinaties in de kraam en het was een feest daarnaar te kijken (en dan natuurlijk stofjes voelen (stretch was er toen nog niet maar wel controle op kreukvrij) en uiteraard de lapjes kopen.

Aan de buitenkant van de markt, aan de kant van de tramrails, in het laatste pad dat ik nog kon doorslenteren, stond ze daar in ene in een kraam. Haagse Cobie, helemaal niets veranderd, goedlachs en  altijd babbelend met een klant. Ik wachtte om haar even te kunnen spreken en trok de stoute schoenen aan....ik vroeg of dit nog steeds haar kraam was. Nee, zei ze met een lach, maar ik help hier nog wel vaak...in de vakantie. Ik zei dat ze niets veranderd was en dat er mooie stofjes lagen in de kraam. Dat we haar al zo lang misten in Delft en vooral de  mooie combinaties die zij maakte.

Ik kon het niet over mijn hart krijgen te vertellen dat haar kraam nu  net als bijna iedere kraam op deze markt vol ligt met polyester zweetstofjes, sari-stoffen vol glimmende kraaltjes, en ook andere iets minder-kwaliteitsstoffen. 

 

Een enkele kraam hier heeft wat meer modestoffen, maar vooraan in de schappen ligt overal de trekpleister voor de locale bevolking, prachtige stofjes, maar niet mijn keuze. 

Een beetje teleurgesteld keerde ik die dag naar huis en ik nam mij voor maar niet meer naar de Haagse Mart te gaan.

 

Gelukkig heeft Den Haag ook nog een tweetal lederzaken en ook stoffenwinkels en deze wil ik ook graag nog bezoeken zodra ik er weer tijd voor heb.

 

Even praktisch: let goed op je spullen op deze markt, het is er erg druk. Bij veel kramen kun je met pin betalen, maar nog niet overal, neem voldoende contanten mee.

Je kunt de auto praktisch parkeren  onder de markt, maar er rijden ook trams en bussen nabij.

 

Kijk voor openingstijden en -dagen op www.dehaagsemarkt.nl 

 

Suus heeft leuke koopjes vanaf €2 pm.

De Haagse mart ( foto van denhaagfm.nl)